Birleşmiş Milletler ve 2n14
2n14 Hakkında
Global Compact – Küresel İlkeler Sözleşmesi
Evrensel ilkeler ışığında, ortak kalkınma kültürünün bir parçası olmak ve “Sürdürülebilirlik” kavramına verdiğimiz değer, öncelikle iş dünyasının, sonrasında ise sivil veya örgütlü inisiyatiflerin toplumsal sorumlulukları noktasında kalkınmalarına öncülük eden UN Global Compact imzacısı olmamızı hızlandırmıştır. Bu doğrultuda senelik olarak hazırlayacağımız “Yıllık İlerleme Raporu” muz; paydaşlarımızla, Global Compact Sekretaryasıyla ve web sitemiz üzerinden tüm paydaşlarımızla paylaşılacaktır. UN Global Compact vasıtasıyla bulunduğumuz toplumun gelişimine katkıda bulunmak, sosyal sorumluluk anlayışımızı perçinlemekte ve 2030 vizyonuna daha emin adımlara ilerlememizi sağlamaktadır.
UN Women - WEP
2010 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan Women’s Empowerment Principles-WEPs (Kadının Güçlenmesi Prensipleri) platformunun prensip ve kurallarını kabul ediyor, takip ediyor ve altına imza atıyoruz.
Şubat 2016’dan bu yana oluşumun 7 ilkesine bağlı kalıyor, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek çevresel ve sosyal şirket politikalarını da artırmayı hedefliyoruz. “Kadının
Güçlenmesi Prensipleri” platformu kapsamında benimsediğimiz 7 ilke:
2n14, cinsiyet eşitliği için bulunduğu platformlarda liderlik sağlar.
Bu kapsamda 2n14, tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılmasını, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesini taahhüt eder.
Tüm kadın ve erkeklere sağlık, güvenlik ve refah sağlanmasına destek verir.
Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkânlarıyla desteklenmesinde rol oynar.
Aynı zamanda kadınları güçlendiren girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanmasına destek verir.
Toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliği teşvik eder.
Cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişimi ölçülmesini ve halka şeffafça raporlanmasını sağlar.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları – BM 2030
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), diğer bir deyişle Küresel Amaçlar, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısıdır.
Bu 17 Amaç, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin başarılarının üzerine inşa edilmekte; bir yandan da diğer önceliklerin yanı sıra iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içermektedir. Amaçlar birbiriyle bağlantılıdır; bir amaçta başarının anahtarı, birbiriyle ortak yönleri olan sorunları hep birlikte ele almaktır.
SKA'lar, gelecek nesiller için yaşamı sürdürülebilir biçimde iyileştirmek için, bugünden doğru seçimleri yapacak şekilde ortaklık ve pragmatizm ruhuyla yürür. Tüm ülkelere, kendi önceliklerine ve dünyanın karşı karşıya olduğu çevre sorunlarına uygun olarak benimseyecekleri açık rehberlik ve amaçlar sağlar. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, kapsayıcı bir gündemdir.
Daha yaşanabilir bir gelecek oluşturabilmek için Birleşmiş Milletler ve UNDP işbirliğiyle hazırlanan, Eylül 2015’te dünyanın 193 lideri tarafından kabul edilen ve imzalarıyla taahhüt altına alınarak geçerlilik kazanan “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” nı destekliyor ve 2016 yılı itibariyle 10 yıllık plan çerçevesindeki tüm faaliyetlerimizi bu hedefler doğrultusunda şekillendiriyoruz.
HeForShe
HeForShe, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi tarafından 2014'te, cinsiyet eşitliğinin yaygın hâle getirilmesi için başlatılan dayanışma hareketidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sosyo-ekonomik ve politik bir sorun olarak tanımlanması düşüncesine dayanmaktadır.
Amacı, erkeklerin ve erkek çocuklarının toplumlarda yaygın durumdaki eşitsizliğin nedeni ve egemen kültürünün (yerleşik menfi cinsiyet kalıpları ve cinsiyet rolleri) etkisinin farkına vararak eşitliğe dahil edilmesidir. Dayanışma Eylül 2020 itibarıyla 3,3 milyon taahhüte ulaştı.
20 Eylül 2014'te Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun BM Kadın İyi Niyet Elçisi Emma Watson farklı yönetim ve iş pozisyonlarında bulunan erkekleri cinsiyet eşitliği taahhüdünde bulunmaları için küresel bir çağrı bulundular.
Moon kadınlara yönelik şiddet ve tehditten erkeklerin sorumlu olduğunu söyleyerek bunu durdurmak için erkeklerin insan haklarına saygı duymaları ve şiddete karşı harekete geçmeleri çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri imzacısı olarak, HeforShe Hareketini destekliyor, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini ve eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasının önemini tüm destekçilerimizle paylaşıyoruz.